Jedná se o med z prvních jarních květů. Podle stanovišť míváme zpravidla 2 typy jarního medu.
První typ je světle žluté barvy a bývá směsí nektaru ovocných stromů (třešně a jabloně), částečně pampelišky a řepky, která rovněž bývá v doletu včel.
Druhý typ je tmavě žluté barvy, méně sladký a je zpravidla více aromatický. Tento med je z oblasti, kde jsou rozsáhlé louky v řádu stovek hektarů, které jsou plné pampeliškových květů. Značný podíl v tomto medu má taktéž nektar javorů.
Tyto typy medu začínají velmi brzo po vytočení krystalizovat.
Jedná se o med výše popsaný, který se díky mechanickému míchání v průběhu jeho přirozené krystalizace dostane do pastové formy. Takto upravený již více netuhne. Velkou předností tohoto medu je,že nikdy neprošel tepelným zahříváním a proto veškeré živé formy vitamínů a minerálů zůstávají bez poškození zachovány.
Med jasně žluté barvy s nádechem do zelena nebo oranžova, velmi silného aroma a výrazně sladké chuti.
Med tmavě hnědé (proti světlu vínově červené) barvy. Má své typické aroma,které nemusí někomu vonět. Našimi zákazníky velmi vyhledáván pro značný obsah rutinu,který pomáhá v elastičnosti cév a celkově napomáhá při krevním oběhu.
Nejvíce zde bývá zastoupen nektar ostružin, malin a borůvek. Tento med je velmi oblíben mou ženou a mými dětmi. Mívá tmavě žlutou až světle hnědou barvu a chutná skutečně lahodně. Celkem brzy krystalizuje.
U těchto typů medu dochází vlivem změny snůšek k promíchání medu květového se začínající medovicí na listech či jehlicích stromů. Typickým zástupcem květového smíšeného medu je med lipový. Sestává se z nektaru lípy i medovice, která se objeví později na listech. Všichni známe lepkavý a lesklý chodník pod stromy lípy, když se objeví medovice.
V tomto případě jde o med, kdy včely zpracují sesbíranou medovici (sladkou šťávu), která se nachází výlučně na listech či jehličí stromů. Tyto medy bývají velice husté v porovnání s medem květovým. Mívají zpravidla i tmavě hnědou barvu. Jsou vyhledávány pro výrazně vyšší obsah minerálů a naopak mají menší podíl bílkoviny.
Medovina byla již v historii vnímána jako zdroj života a energie, jakož i nápoj lásky a moudrosti.
Tento tradiční alkoholický nápoj Slovanů vyrábíme z kvalitních medů našich včeliček. Vzniká přírodním kvašením roztoku medu a vody za pomoci ušlechtilých kvasinek, které se používají na tokayská vína.
Aby byla medovina kvalitní, je zapotřebí nechat ji zrát v demižonech po dobu nejméně 10 měsíců.
Medovinu vyrábíme bez přidání konzervačních látek a bez dodatečného dolihování!
V současné době vyrábíme 2 typy: Královskou a Zlatou medovinu.
Královská se od Zlaté medoviny liší přidáním koření do kvasného roztoku, čímž získává aromatickou vůni i nezaměnitelnou chuť.
Provozovatel Pavel Zajíček Raduňská 5/20, 747 06 Opava-Podvihov |
Rychlý kontakt +420 603 162 501,+420 558 841 059 info@zajickuv-med.cz |