První letošní

MED

 

 

 Květový 950 g

 

 

 

   pyšníme se novým klátem      

 

MED

 

Med květový jarní

Jedná se o med z prvních jarních květů. Podle stanovišť míváme zpravidla 2 typy jarního medu.

První typ  je světle žluté barvy a  bývá směsí nektaru ovocných stromů (třešně a jabloně), částečně pampelišky a řepky, která  rovněž bývá v doletu včel.

Druhý typ je tmavě žluté barvy, méně sladký a je zpravidla více aromatický. Tento med je z oblasti, kde jsou rozsáhlé louky v řádu stovek hektarů, které jsou plné pampeliškových květů. Značný podíl v tomto medu má taktéž nektar javorů.

Tyto typy medu začínají velmi brzo po vytočení krystalizovat.

Med květový jarní pastovaný

Jedná se o med výše popsaný, který se díky mechanickému míchání v průběhu jeho přirozené krystalizace dostane do pastové formy. Takto upravený již více netuhne. Velkou předností tohoto medu je,že nikdy neprošel  tepelným zahříváním a proto veškeré živé formy vitamínů a minerálů zůstávají bez poškození zachovány.

Med květový lipový

Med jasně žluté barvy s nádechem do zelena nebo oranžova, velmi silného aroma a výrazně sladké chuti.

Med květový pohankový

Med tmavě hnědé (proti světlu vínově červené) barvy. Má své typické aroma,které nemusí někomu vonět. Našimi zákazníky velmi vyhledáván pro značný obsah rutinu,který pomáhá v elastičnosti cév a celkově napomáhá při krevním oběhu.

Med květový z lučního kvítí a lesních rostlin

Nejvíce zde bývá zastoupen nektar ostružin, malin a borůvek. Tento med je velmi oblíben mou ženou a mými dětmi. Mívá tmavě žlutou až světle hnědou barvu a chutná skutečně lahodně. Celkem brzy krystalizuje.

Medy smíšené

U těchto typů medu dochází vlivem změny snůšek k promíchání medu květového se začínající medovicí na listech či jehlicích stromů. Typickým zástupcem květového smíšeného medu je med lipový. Sestává se z nektaru lípy i medovice, která se objeví později na listech. Všichni známe lepkavý a lesklý chodník pod stromy lípy, když se objeví medovice.

Med medovicový (lesní)

V tomto případě jde o med, kdy včely zpracují sesbíranou medovici (sladkou šťávu), která se nachází výlučně na listech či jehličí stromů. Tyto medy bývají velice husté v porovnání s medem květovým. Mívají zpravidla i tmavě hnědou barvu. Jsou vyhledávány pro výrazně vyšší obsah minerálů a naopak mají menší podíl bílkoviny.

 

MEDOVINA

Medovina byla již v historii vnímána jako zdroj života a energie, jakož i nápoj lásky a moudrosti.

Tento tradiční alkoholický nápoj Slovanů  vyrábíme  z kvalitních medů našich včeliček. Vzniká přírodním kvašením roztoku medu a vody za pomoci ušlechtilých kvasinek, které se používají na tokayská vína. 

Aby byla medovina kvalitní, je zapotřebí nechat ji zrát v demižonech po dobu nejméně 10 měsíců. 

Medovinu vyrábíme bez přidání konzervačních látek a bez dodatečného dolihování! 

V současné době vyrábíme 2 typy: Královskou a Zlatou medovinu.

Královská se od  Zlaté  medoviny  liší přidáním koření do kvasného roztoku, čímž získává aromatickou vůni i nezaměnitelnou chuť.

Aktualizováno: 4.6.2015
 

Provozovatel

Pavel Zajíček

Raduňská 5/20,  747 06 Opava-Podvihov

Rychlý kontakt

+420 603 162 501,+420 558 841 059

info@zajickuv-med.cz